

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta peş peşe meydana gelen büyük depremlerden etkilenerek Hatay’da 26 kişinin hayatını kaybettiği Yağmur Apartmanı davasında ikinci duruşma gerçekleştirildi.
Duruşmada sanıklar, binanın projeye uygun inşa edildiğini savunurken, İmar Barışı sürecine de dikkat çekti.
6 ŞUBAT’TA YIKILAN BİNANIN MÜHENDİSİ VE MİMARINDAN İTİRAF
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde Hatay Kırıkhan ilçesindeki Yağmur Apartmanı’nın yıkılması sonucunda 26 kişi hayatını kaybetmişti.
Kırıkhan Cumhuriyet Başsavcılığı, binanın müteahhidi Ahmet Kefsiz ve yapı ruhsatlarında imzası bulunan proje müellifleri mimarlar Muhammet Kariptaş, Mustafa Dedeoğulları, inşaat mühendisleri Mehmet Yunus, Gökhan Saydam, Mehmet Köse, Ayşegül Ezgi Çakıcı ile müteahhidin oğlu inşaat mühendisi Emre Kefsiz hakkında “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlamasıyla dava açtı.
Davanın ikinci duruşmasında tutuklu sanık bulunmazken, binanın mühendisi ve mimarının ifadeleri dikkat çekti. Sanıklar, Yağmur Apartmanı’nın projeye uygun inşa edildiğini belirtirken, İmar Barışı sürecindeki usulsüzlüklerin yıkıma yol açmış olabileceğine dair itiraflarda bulundu.
Sanıkların mahkemedeki beyanları şu şekildeydi:
“İMAR BARIŞINDA YAPILANLAR DENGESİNİ BOZDU”
Duruşmada inşaat mühendisi Ayşegül Ezgi Çakıcı, “2001 yılında zemin artı beş kat şeklinde anlaştık, fakat teknik olarak zemin artı üç kat olarak inşaat edilmiştir ve bu yapı için kullanım alındı. Dönemin mimarlık projesine uygun inşaat yaptım. Ancak sonrasında ruhsatsız yapıların etkilerinin araştırılmasını talep ediyorum” şeklinde konuştu.
Diğer sanık Mehmet Köse, Yağmur Apartmanı ile herhangi bir ilişkisinin bulunmadığını ve yalnızca karşısındaki binayı yaptığını söyledi.
Mimar Mustafa Dedeoğlu ise binanın döneme uygun şekilde yapıldığına inandığını belirterek, “İmar barışından dolayı fazlalıklara gidilmiştir. Bu durum binanın dengesinde değişim meydana getirmiştir” ifadesinde bulundu.
“BELEDİYE PERSONELLERİ DE DOSYAYA EKLENECEK”
Müşteki avukatlarından Denizcan Akpek, “bilinçli taksirle” yargılanan sanıkların “olası kastla” yargılanması talebinin mahkeme tarafından reddedildiğini aktardı.
Müştekiler, binanın altındaki marketin kolon kestiğini iddia etti.
Mahkeme heyeti sanıkların mevcut halinin devam etmesine karar verirken, bir sonraki duruşmanın 19 Eylül tarihinde yapılmasına hükmetti. Ayrıca, belediye personelleri ile ilgili dosyanın Yağmur Apartmanı davasıyla birleştirilmesine karar verildi.