

Araştırmalara göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde 50 yaş altındaki bireylerde görülen kanser vakalarında belirgin bir artış yaşanıyor.
Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen bu çalışmada, 2010-2019 yılları arasında 15 ile 49 yaş aralığında teşhis edilen 2 milyondan fazla kanser vakasına ait veriler incelendi.
2019 yılına ait kanser oranlarının 2010 yılına göre artışını ele alan araştırmacılar, meme kanserinde tahmin edilen orana kıyasla yaklaşık 4 bin 800, kolorektal kanserde yaklaşık 2 bin ve rahim kanserinde ise yaklaşık 1200 ek vaka kaydedildiğini buldu.
Kadınlarda en yaygın erken teşhis edilen kanser türleri arasında melanom, meme ve tiroid kanseri bulunurken, erkeklerde ise en sık rastlanan türler melanom, kolorektal ve testis kanseri olarak belirlendi.
Meme ve Rahim Kanseri Öne Çıkıyor
Erken yaşta teşhis edilen kanserlerin yaklaşık yüzde 63’ünün kadınlarda görüldüğüne dikkat çeken araştırmacılar, meme ve rahim kanserinin artış gösteren kanser türlerinin başında geldiğini ifade etti.
Araştırmacılar, görülme oranı artan 14 kanser türünden testis, rahim, kolorektal ve kemik-eklem kanserlerine yakalanan bireylerin ölüm oranlarında bir artış olduğunu, fakat kanser teşhisi konulan genç yetişkinler arasında bu oranın artmadığını bildirdi.
Bu bulguların, erken başlangıçlı kanserlerin önlenmesi ve taranması konusunda kayda değer sonuçlar doğurabileceği vurgulandı.
Ulusal Kanser Enstitüsü’nde kıdemli araştırmacı olan ve çalışmanın başyazarı Meredith Shiels, “Genç yaş gruplarında hangi kanser türlerinin arttığını ve bu artışların daha ileri yaş gruplarında da görülüp görülmediğini anlamak, gelecekte yapılacak araştırmalara yön verecektir.” şeklinde konuştu.
Vaka sayılarında artış gözlemlenen bazı kanser türlerinin aşırı vücut ağırlığıyla ilişkili olduğuna dikkat çeken Shiels, “Bu nedenle önde gelen hipotezlerden biri obezite oranlarının artmasıdır.” dedi.
Araştırma, Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği’nin “Cancer Discovery” adlı dergisinde yayımlanmıştır.