reklam
reklam
DOLAR38,8949% 0.36
EURO43,4533% -0.25
STERLIN51,6683% -0.22
FRANG46,4694% 0.15
ALTIN4.001,01% -0,81
BITCOIN102.756,93-1.22
reklam

47 kişiye mezar olan apartmanın davasında suçu zemine attılar

Yayınlanma Tarihi : Google News
47 kişiye mezar olan apartmanın davasında suçu zemine attılar
reklam

Hatay’ın merkez Antakya ilçesinde, 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremde 47 kişinin hayatını kaybettiği Ilgım Apartmanı’nın yıkılmasıyla ilgili davanın ilk duruşması, 1’i tutuklu 4 sanığın yargılanmasıyla başladı. İki yıl aradan sonra Hatay 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde düzenlenen duruşmaya, tutuklu sanık yapı denetim firması çalışanı Semir Yoldaş, yapı denetim şirketi müdürü tutuksuz sanık Edip Talipoğlu ile avukatları ve müştekiler katıldı. Tutuksuz sanıklar müteahhit Salih Zorsu ve yapı denetim şirketi kontrol elemanı Ahmet Tatlı duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı.

‘YIKIMIN SEBEBİ ZEMİN’

Tutuklu sanık Semir Yoldaş, 45 yıllık meslek hayatında insan hayatını her zaman önceliklendirdiğini belirterek, “600’e yakın binanın denetimini yaptım, yalnızca bir tanesi hasar aldı. Ilgım Apartmanı’nın yıkılmasının asıl sebebi depremin şiddeti ve zemin koşullarıdır.” dedi. Yoldaş, sağlık sorunları nedeniyle tutukluluğunun tedavi sürecini olumsuz etkilediğini, tedavisinin yarıda kaldığını belirtti.

Yoldaş, “Deprem yüzeye çok yakındı ve şiddetliydi. Böyle bir durumu öngörmek mümkün değildi. Ilgım Apartmanı’nın yıkımı, depremin şiddeti ve zemin sorunları nedeniyle gerçekleşmiştir. O bölge Amik Gölü’ne yakın ve bu nedenle zemin yapısı sorunludur. İmar izni verilmesi sorumluluğu yönetimde.” ifadelerini kullandı.

‘DEFALARCA DENETLENDİ’

Duruşmaya katılan tutuksuz sanık Edip Talipoğlu, Atatürk Üniversitesi’nden aldıkları raporları söz konusu yapıya ilişkin sunduğunu belirterek, “Ilgım Apartmanı’nın demirleri bağlanırken makineler kullanıldı ve defalarca denetlendi. İnşaatlarımız projeye uygun olarak gerçekleştirildi. Bina, depremin şiddeti ve zemin yapısının etkisiyle çökmüş olabilir.” dedi.

‘DEMİR SAĞLAM ÇIKTI’

SEGBİS ile duruşmaya bağlanan müteahhit Salih Zorsu, 20 yıllık deneyimine sahip bir inşaat mühendisi olarak, projelerini Antakya Belediyesi’ne sunduklarını ve her zaman ilgili denetimlere tabi olduklarını ifade etti. “Depremin etkisi çok büyüktü ve tüm projelerimiz teknik standartlara uygun olarak yapıldı.” şeklinde konuştu.

‘YAŞAM BOŞLUĞU YOKTU, PARÇALANMIŞTI’

Duruşmaya katılan ve yakınını kaybeden aileler de mağduriyetlerini dile getirdi. Üç yakınını kaybeden Mehmet Eğilmez, “O binada 16 gün çalıştım. Gözlerimdeki yaş silinmedi, binada yaşam boşluğu yoktu, un ufak parçalanmıştı. Adalet istiyorum.” dedi.

‘HER YAĞIŞTA DAİREYE SU GİRİYORDU’

Enkaz altında 10 saat kalan bir bina sakini, “Her yağmurda daireme su giriyordu. Üç yıllık binada çatlamalar oluşmuştu. Deprem günü bina adeta hediye paketi gibi açıldı.” ifadelerini kullandı.

‘BİR BİNA ON SANİYE BİLE AYAKTA KALMAZ MI?’

Başka bir müşteki de, “Müteahhit sürekli mal sahipleri ile iyi ilişkiler sürdürdü ancak depremin büyüklüğü sadece bir bahane olamaz. Bir bina, on saniye bile ayakta kalamaz mı?” diyerek sorular sordu.

Bir başka mağdur, eşini ve kayınvalidesini kaybettiğini belirterek suçluların en ağır cezayı almalarını talep etti.

reklam

YORUM YAP