

Adana’da, 6 Şubat depremleri sonucunda 40 vatandaşın yaşamını yitirdiği Sami Bey Apartmanı davasında, sanık müteahhit Abdullah Aybaba’nın depremden bir gün sonra İstanbul Havalimanı’ndan yurt dışına çıktığı ve bu tarihten sonra Türkiye’ye giriş kaydının bulunmadığı tespit edildi. Davanın dördüncü duruşmasında Aybaba’nın avukatı, müvekkilinin yurtdışında olduğunu ifade ederek, “Müvekkil hakkında çıkarılan tutuklama emrinin kaldırılması ve savunmasının ardından serbest bırakılmasına yönelik bir yakalama emri düzenlenmesini talep ediyoruz” dedi. Mahkeme, bu talebi reddetti.
Adana’nın Çukurova ilçesinde yer alan Güzelyalı Mahallesi’ndeki Sami Bey Apartmanı, 6 Şubat depremleri sırasında yıkılarak 40 kişinin hayatını kaybetmesine ve 2 kişinin de yaralanmasına sebep oldu. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, müteahhitler Abdullah Aybaba ile kızı Eda Aybaba Çelik hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçlamasıyla 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. Sami Bey Apartmanı’nın yıkılmasında kabahati bulunan Seyhan Belediyesi eski İmar Müdürü Alim Erdoğan ve eski Harita Kadastro Teknikeri Sunay Meydan hakkında da “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlamasıyla dava açıldı. İki dava dosyası birleştirildi.
Müteahhit Depremden 1 Gün Sonra Yurt Dışına Kaçtı
Edinilen bilgilere göre, sanık Eda Aybaba Çelik’in 18 Eylül 2022’de, sanık Abdullah Aybaba’nın ise depremden bir gün sonra İstanbul Havalimanı’ndan yurt dışına çıkışı gerçekleştirildi. Ulaşılan belgelerde, sanıkların bu tarihten sonra Türkiye’ye giriş kaydının bulunmadığı ortaya çıktı.
Davanın dördüncü duruşması, Adana 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleştirildi. İlk kez mahkeme karşısına çıkan iki kamu görevlisi, mağdurlar ve taraf avukatları duruşmaya katıldı. Firari sanıklar Abdullah Aybaba ve kızı Eda Aybaba Çelik ise duruşmada yer almadı. Duruşmayı CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin de izledi.
‘Benim Sorumluluğum Değil’
Duruşmada sanıklara söz verildi. Tutuksuz sanık Alim Erdoğan, 1997 yılından itibaren Seyhan Belediyesi’nde imar müdürlüğü görevini yürüttüğünü belirtti. Sami Bey Apartmanı’na dair ruhsat ve teknik işlemlerin ilgili birimlerce hazırlandığını, yalnızca imza yetkisine sahip olduğunu vurguladı. Erdoğan, “Yapım aşamasında mevzuata aykırı bir durumun olup olmadığını bilmem mümkün değil. O dönemde inşaat denetimi fenni mesullerce yapılmaktaydı” dedi.
‘1997 Mevzuatına Uygundu’
Suçlamaları kabul etmeyen ve beraat talep eden Alim Erdoğan, “Soruşturma sırasında alınan bilirkişi raporu, bina ile ilgili deney ve testlerin yapılmadığı gerekçesiyle bizlere sorumluluk yükledi. Ancak 1997 yılı mevzuatı açısından imar müdürlüğünün böyle bir yükümlülüğü yoktur” diye belirtti.
‘Üst Kısmı Benim Sorumluluğum Değil’
Tutuksuz sanık Sunay Meydan ise, Sylahan Belediyesi İmar Müdürlüğü’ne bağlı Harita Şubesi’nde görev yaptığını belirterek, “Benim görevim, binanın oturumunun doğru konumlandırılıp konumlandırılmadığını takip etmektir. Üst kısım ile ilgili herhangi bir sorumluluğum yoktur” dedi ve beraatini talep etti.
Müşteki avukatları, sanıkların cezalandırılmasını istedi. İddia makamı, birleşen dosya sanıklarının savunmalarının dikkate alınarak, 1997 yılı itibarıyla Seyhan Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü İnşaat Kontrol Şubesi’nde görevli inşaat mühendisleri ile Sami Bey Apartmanı’nın fenni mesulünün tespit edilip haklarında kamu davası açılması için Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.
Avukat: Tutuklama Talebi Kaldırılsın
Firari sanık müteahhit Abdullah Aybaba’nın avukatı, müvekkilinin yurtdışında olduğunu ve adil bir yargılamanın sağlanabilmesi için tutuklama emrinin kaldırılmasını talep etti.
28 Ekim’e Ertelendi
Mahkeme heyeti, sanıklar Abdullah Aybaba ve Eda Aybaba Çelik’e yönelik kırmızı bültenle yakalama emrinin infazının beklenmesine, bu sanıklar için tutuklama talebinin ise reddedilmesine karar verdi. Duruşma 28 Ekim’e ertelendi.
Ne Olmuştu?
Yargılama sürecinde sanık Abdullah Aybaba ve Eda Aybaba Çelik’in yurt dışına kaçtıkları belirlenmiş ve haklarında yokluğunda tutuklama kararı verilmişti. Mahkeme, Eda Aybaba Çelik’in İngiltere’de bulunduğunu tespit ederek iadesi için Adalet Bakanlığı’na yazı göndermişti.
Sanık Çelik, mahkemeye gönderdiği dilekçede, “Türkiye’den ayrılmam suç isnadı öncesine dayanıyor, yargılamadan kaçma amacım yok” ifadelerini kullanmıştı.
Sami Bey Apartmanı davasında yeni gelişme. 40 kişiye mezar olmuştu