reklam
reklam
DOLAR39,1011% 0.04
EURO44,4609% 0.52
STERLIN53,0381% 0.6
FRANG47,6494% 1.01
ALTIN4.204,13% 1,96
BITCOIN108.979,04-0.458
reklam

Yayınlanma Tarihi : Google News
reklam

AYM FETÖ’den ihraç edilen polisi haklı buldu: Belgeler yok edildi

Afyonkarahisar Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele eski Müdürü Ali Çığır, FETÖ silahlı terör örgütü üyesi olduğu iddiasıyla KHK ile görevden uzaklaştırıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuruda bulunmak isteyen Çığır, başvuru dosyasında kullanılacak belgelerin sunulmasına dair talebi mahkeme tarafından reddedildi.

Mahkemenin bu kararı sonrasında AYM’ye başvuran Çığır’a cevap verildi.

AYM FETÖ’DEN İHRAÇ EDİLEN POLİSİ HAKLI BULDU

AYM, FETÖ’den ihraç edilen polisin başvurusu ile ilgili olarak “ihlal kararı” verdi.

Cumhuriyet’ten Aytunç Ürkmez’in haberine göre; AİHM’e yapacağı bireysel başvuruyla ilgili olarak “şüpheli ifade tutanağı”, “üç ay sosyal faaliyetlerden men edilmesine dair İnfaz Kurumu Disiplin Kurulu kararını” ve hak ihlalleriyle ilgili iddialarını içeren 45 sayfalık dilekçeyi sunmak isteyen Çığır’ın talebi, sırasıyla İnfaz Kurumu Disiplin Kurulu, Kırşehir İnfaz Mahkemesi ve Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi.

Konuyu AYM’ye taşıyan Çığır, bu reddedilme kararlarının anayasada güvence altına alınan “haberleşme özgürlüğü”nü ihlal ettiğini ileri sürerek yeniden yargılanma talep etti.

BELGELER YOK EDİLDİ

Çığır, yeniden yargılama sürecinde başvuru belgelerinin yok edildiği iddiasıyla “kararın yerine getirilmemesi” gerekçesiyle yeniden AYM’ye başvuruda bulundu. Ancak talep edilen belgeler, Çığır’ın 2021’de tahliye edilmesinin ardından kendisine iade edildi.

AYM, Çığır’ın ikinci başvurusunu Kasım 2024’de karara bağladı ve bu karar dün gerekçesiyle Resmi Gazete’de yayımlandı.

AYM; ihlal ve yeniden yargılama kararının ardından İnfaz Hakimliği tarafından yeniden yargılama yapıldığını ve Çığır’ın şikayetinin kabul edildiğini belirtti. Yüksek Mahkeme; belgelerin İnfaz Hakimliği’nin kararına karşı bir yılı aşan bir süre içinde teslim edilmesinin “demokratik bir toplumda gerekli ve ölçülü bir müdahale olmadığı” tespitinde bulundu.

Bu nedenlerle Yüksek Mahkeme, anayasayla güvence altına alınan “haberleşme özgürlüğü”nün ihlal edildiğine ve Çığır’a 30 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi.

reklam

YORUM YAP