

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı, MESEM üzerinden yapılan usulsüzlüklerle ilgili olarak kamuya zarar verildiği iddiaları üzerine bir soruşturma başlattı. İzmit Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen Mesleki Eğitim Merkezi Ustalık Telafi Programı çerçevesinde 1 Ocak 2022 – 30 Kasım 2023 tarihleri arasında yapılan usulsüzlükler, Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu müfettişinin geçen yıl mayıs ayında yaptığı suç duyurusuyla gündeme geldi. Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı, bu süreçteki soruşturmasını şubat ayında tamamladı.
7 İlde Koordine Operasyon
Soruşturmanın sona ermesinin ardından Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi, Kocaeli merkezli olmak üzere İstanbul, Diyarbakır, Hatay, Bingöl, Manisa ve Samsun’da operasyonlar gerçekleştirdi. Bu operasyonlarda, kamuya 77 milyon 706 bin lira zarar verdiği ve 6 bin 233 kişinin verilerini hukuka aykırı şekilde elde ettiği iddia edilen İzmit Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Müdürü R.Ş. ile aracı firma sahibi S.Ö. dahil olmak üzere 39 şüpheli gözaltına alındı. Emniyetteki ifadesinin ardından 1 kişi serbest bırakılırken, 38 şüpheli Kocaeli Adliyesi’ne sevk edildi. Bu kişilerden 20’si tutuklandı, 18’i ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Daha sonra avukatların yaptığı itirazın ardından tutuklanan 20 sanıktan 12’si adli kontrol şartıyla tahliye edildi.
206 Şüpheli İçin İddianame Hazırlandı
8’i tutuklu, 2’si firari olan toplam 206 sanık hakkında, kamuya 77 milyon 706 bin lira zarar verdikleri gerekçesiyle cumhuriyet savcısı tarafından iddianame hazırlandı. İddianamede, İzmit Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin düzenlediği Mesleki Eğitim Merkezi Ustalık Telafi Programı kapsamında gerçekleştirilen usulsüzlüklere karışan okul müdürü R.Ş., firari müdür yardımcısı S.K. ve aracı firma sahibi S.Ö. ile birlikte usulsüz teşvik alan firmaların yöneticileri sanık olarak yer aldı.
6 Bin 223 Kursiyer İçin Ceza Talebi
İddianamede, okul müdürü R.Ş. ve firari müdür yardımcısı S.K. hakkında kuvvetli suç şüphesi bulunduğu ifade edilerek, ‘Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına nitelikli dolandırıcılık’ suçundan her biri için 148 kez 5 yıldan 17 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edildi. Ayrıca, 6 bin 223 kursiyerin usulsüz kayıt işlemlerini gerçekleştirdikleri iddia edilen sanıklar hakkında ‘Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme’ suçundan 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
İddianamede, aracı firma sahibi S.Ö.’nün 91 eylemde aracılık yaptığı ve 3 bin 652 kursiyerin kayıt işlemlerinin usulsüz olduğunu belirten şüphe ile toplamda 56 milyon 928 bin 852 TL kamu zararına sebep verdiği ifade edildi. Bu kapsamda S.Ö. için de 3 bin 652 kez ‘Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme’ suçundan 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ve 5’er yıldan 17 yıl 6 aya kadar ‘Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına nitelikli dolandırıcılık’ suçundan ceza talep edildi.
Savcı, 203 sanık için ‘Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına nitelikli dolandırıcılık’ suçundan 5’er yıldan 17 yıl 6 aya kadar hapis ve programa habersiz kaydettirilenlerle ilgili olarak değişen miktarlarda ‘Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme’ suçundan 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası talep etti. Tüm sanıklar, Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.