

Geçen hafta kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmalarını genişleten Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi borçlularına önemli bir destek sundu. Geçen yıl da borçlular için yeniden yapılandırma düzenlemesi gerçekleştirilmiş, birçok borçlu bankalarla anlaşma sağlanmıştı. Ancak, artan ekonomik zorluklar ve geri ödemelerdeki sorunlar, yapılandırmanın kapsamının genişletilmesini zorunlu hale getirdi.
BDDK tarafından yapılan açıklamaya göre, bireysel kredi kartları ve ihtiyaç kredilerinin borç bakiyelerinin 48 ay süreyle yapılandırılması mümkün hale getirildi, ayrıca vade ve başvuru süreleri de kısaltıldı.
ÜÇ AYLİK BAŞVURU SÜRESİ
Yapılandırma için bireysel müşterilerin üç ay içinde başvuru yapması gerekmekte. Bankalar, birkaç gün içinde borçlu müşterileriyle görüşmelere başlayacak. Alınan kararlara göre Merkez Bankası’nın kredi kartı yapılandırma işlemlerine uygulanacak azami faiz oranı yüzde 3.11 olarak belirlendi. Bu orana KKDF ve BSMV gibi ek vergiler de eklenecek. Cnbc-e’nin hesaplamalarına göre, 100.000 lira borcu bulunan bir borçlu, 12 aylık yapılandırma sürecinde aylık 10.682 lira taksit ödeyecek. Yıl sonunda toplam ödemesi ise 128.184 lira olacak. Böylece borçlu bir yıl içinde 28 bin lira faiz ödemiş olacak. Dört yıllık bir yapılandırma durumunda ise aylık ödeme 4.752 lira olarak belirleniyor. Toplam ödeme ise 228.096 lira olacak ve borçlu dört yıl içinde borcunun üzerine 128.000 lira daha ödemiş olacak.